Abstract | Kako bi se mogla isporučiti jedna od osnovnih usluga potrebnih za formiranje turističkog proizvoda potrebno je osigurati ugostiteljske kapacitete. Ugostiteljski objekti razvrstavaju se u skupine a svaka skupina u vrste. Reprezentativni ugostiteljski objekt je hotel. Prema Pravilniku o razvrstavanju, kategorizaciji i posebnim standardima ugostiteljskih objekata iz skupine hoteli objekti iz skupine hoteli razvrstavaju se sukladno obveznim ugostiteljskim uslugama u sljedeće vrste: hotel baština (heritage), difuzni hotel, hotel, aparthotel, turističko naselje, turistički apartmani, pansion, integralni hotel (udruženi), lječilišne vrste; hoteli posebnog standarda. Cilj ovoga rada je teorijski obrazložiti i na praktičnom primjeru objasniti pojam difuznog hotela. Difuzni hotel nije klasični hotel budući da su gosti u mogućnosti boraviti u zasebnim smještajnim jedinicama (sobama, apartmanima ili kućama, koje su raspršene na širem području). Difuzni hotel mora biti u pretežito starim, tradicijskim, povijesnim, ruralno-urbanim strukturama i građevinama, uređen i opremljen na tradicijski način. Model difuznog hotela razvio se s ciljem postizanja održivog razvoja u ruralnim područjima s oslabljenom ekonomijom i trendom masovnog iseljavanja stanovništva. U tu svrhu se u ruralnim sredinama nedovoljno iskorištena ili zapuštena postojeća materijalna i nematerijalna baština tih sredina obnavlja kako bi se potaknula turistička aktivnost. Samim tim se potiče lokalno poduzetništvo i zapošljavanje lokalnoga stanovništva, a kao posljedica toga smanjuje se i iseljavanje stanovništva u potrazi za boljom egzistencijom, čime ruralna sredina ekonomski oživljava. |
Abstract (english) | In order to be able to deliver one of the basic services needed to form a tourist product, it is necessary to provide catering facilities. Catering facilities are classified into groups and each group into types. A representative catering facility is a hotel. According to the Ordinance on the classification, categorization and special standards of catering facilities from the group of hotels, facilities from the group of hotels are classified in accordance with the mandatory catering services into the following types: hotel heritage, diffusion hotel, hotel, aparthotel,tourist resort, tourist accommodation, boarding house, integrated hotel (grouped), summer homes;special standard hotels. The aim of this paper is to theoretically clarify and explain the concept of a diffuse hotel on a practical example. Diffuse hotel is not a classic hotel as guests are able to stay in separate accommodation units (rooms, apartments or houses, which are scattered over a wider area). The diffuse hotel must be in predominantly old, traditional, historical, rural - urban structures and buildings, decorated and equipped in the traditional way. The diffuse hotel model was developed with the aim of achieving sustainable development in rural areas with a weakened economy and a trend of mass emigration. Further more, in rural areas, the underutilized or neglected existing tangible and intangible heritage of these areas is being restored in order to encourage tourist activity. This encourages local entrepreneurship and employment of the local population, and as a consequence, the emigration of the population in search of a better existence is reduced, thus reviving the rural environment economically. |